HRM
  • Cases
  • Expertise
  • Artikelen
    • Publicaties
  • De Boers Advies
  • Contact

Sociaal pedagogische diensten: welke cao past het best bij onze organisaties?

11/6/2012

0 Comments

 
Deze diensten stonden voor de keuze of zij het beste bij de CAO Welzijn of bij CAO Gehandicaptenzorg konden aansluiten. Welke effecten hebben de twee keuzes voor de arbeidsvoorwaarden en de kosten voor de organisaties?
De overkoepelende organisatie van deze diensten moesten op vrij korte termijn zorgen dat er een beslissing werd genomen. Een beslissing waar veel onzekerheid over was om dat ze niet goed konden overzien wat de gevolgen waren voor de loonkosten, de beloning van de medewerkers en de rechten en plichten van de werkgevers en werknemers.

Afgesproken was om een rapport te maken waarmee de CAO’s goed vergelijkbaar werden.

Voor het vergelijken van de CAO’s zijn een aantal stappen ondernomen.

  • Het vergelijkbaar maken van de CAO’s. 
CAO’s zijn in essentie bijna allemaal hetzelfde opgebouwd. De rubricering en naamgeving van de arbeidsvoorwaarden kan echter aanzienlijk verschillen. Analyse van de CAO’s en creëren van eenheid in rubricering en naamgeving van arbeidsvoorwaarden maakt de CAO’s  vergelijkbaar.

  • Het specificeren van maatmannen met een zo groot mogelijke representativiteit.
De sociaal pedagogische diensten hadden een vergelijkbare personeelsopbouw. Een beperkt aantal maatmannen was representatief voor het merendeel van het personeel. De 20% - 80% regel was hier bijna op van toepassing.

  • Het selecteren van te kwantificeren arbeidsvoorwaarden met aanzienlijke impact op de kosten.
Een aantal arbeidsvoorwaarden zoals salaris, pensioen, ziektekostenverzekering, onregelmatigheidstoeslag etc. zijn goed uit te drukken in geld en zijn representatief voor het grootste deel van de loonkosten. Deze kosten zijn gebruikt voor het berekenen voor de kosten- en looneffecten.

  • Het berekenen van de gevolgen van de CAO’s voor de kosten en beloning per maatman.
De kosten en beloningseffecten van de CAO’s waren niet voor iedere maatman hetzelfde. Eventuele ongewenste effecten voor groepen medewerkers werden hier zichtbaar.

  • Het berekenen van de gevolgen van de CAO’s voor de kosten en beloning per dienst. 
Alhoewel er veel overeenkomsten waren, had niet iedere dienst dezelfde personeelssamenstelling. Door per dienst rekening te houden met de samenstelling van het personeel konden de effecten per dienst in beeld worden gebracht. Zo werd eveneens duidelijk welke diensten eventueel in de problemen zouden komen door loonkostenstijgingen.

  • Een vergelijkend overzicht van niet of moeilijk te kwantificeren arbeidsvoorwaarden.
Deze arbeidsvoorwaarden gaan met name over rechten en plichten van werkgevers en werknemers. Of over voorzieningen waar maar beperkt gebruik van gemaakt wordt. Toch zijn deze arbeidsvoorwaarden van belang omdat ze belangrijk voor medewerkers zijn op het moment dat ze er gebruik van moeten maken.

Het resultaat was een rapport dat aan alle sociaal pedagogische diensten gepresenteerd is. De besluitvorming was niet ingewikkeld, daar de diensten nu goed konden voorspellen wat de effecten van de keuze waren en zij de gevolgen ook goed aan de medewerkers konden uitleggen.
Meer informatie
0 Comments



Leave a Reply.

    Auteur

    De Boers Advies

    Archief

    December 2012
    November 2012
    October 2012
    August 2012

    Onderwerp

    All
    Belonen
    Cases
    Corporate Stories
    Doelstellingen
    Functiebeschrijven
    Functies
    Functiewaarderen
    Generiek Functiehuis
    Organiseren
    Performance Management
    Personeelsbeoordeling
    Presteren
    Toets Ingrijpend Wijzigen
    Waarden En Doelen

'Zorgen dat medewerkers met ambitie, plezier en kwaliteit werk doen dat belangrijk is voor de organisatie.'